Bramall Hall – Orientation Room

Client

  • Stockport MBC - Bramall Hall

Background

Grade 1 listed Bramall Hall's transformation also saw the Manor's grade II listed stable block redeveloped into a welcoming visitor centre, complete with shop, café, classrooms and an accessible gallery space. Our focus was the graphic and interpretation design for the gallery space - a new and improved accessible 'Orientation Area' designed to both set the scene and importantly to improve the overall experience for those visitors unable to physically access the Hall itself.


Solution

Tasked with bringing a sense of the Hall and the Davenport Family's 500 year history into the new orientation area, we worked closely with the curatorial team to devise an approach that would visually reflect the architectural beauty of the Hall, while achieving an overall contemporary look and feel.

By combining real historical references - from family portraits and a rich colour palette, taking direct inspiration from key architectural and decorative features of the Hall itself, including the awe inspiring 'Solar' wall paintings, and implementing contemporary materials and techniques - the result was a multi-layered interpretive solution.

The deliverables included: a four metre long 500 year family tree/timeline, a series of interpretation panels and a set of three AV housing units in matching ply, along with two large ceiling mounted, semi-transparent banners, which worked to separate the orientation area from the the retail space in a sympathetic and elegant way.


All website imagery copyright © sarah crossland design. All rights reserved.
Bramall Hall timeline
Bramall Hall timeline detail 1
Bramall Hall timeline detail 2
Bramall Hall banner 1
Bramall Hall panel 1

Comments are closed.